Akıllı Ev ve Akıllı Yapı Sistemleri
Akıllı ev projelerinin her geçen gün artmasıyla birlikte pek çok kişi akıllı ev ve akıllı yapı sistemleriyle ilgili araştırma yapmaya başladı. Peki akıllı ev nedir? Normal bir evle akıllı ev arasındaki fark nedir? İşte yanıtı:
Akıllı evler, normal şartlarda insanların yapması gereken işleri, otomatik şekilde yapan çok sayıda cihazla donatılmıştır. Akıllı ev tasarımlarının bazılarında gündelik işleri otomatikleştiren cihazlar yapının içine yerleştirilir. Bazı projelere ise akıllı yapı sistemleri sonradan dahil edilir. Ev sahipleri akıllı ev sistemlerine uygulamalarla, ses komutlarıyla veya otomasyonla erişim sağlayabilir.
Peki akıllı evler ev sahiplerine ne tür faydalar sağlar? İşte yanıtı:
Akıllı evlerde teknolojik aletlerin büyük kısmı telefondan kontrol edilmektedir. Akıllı yapı sistemleri doğalgaz kontrolünü, ortam sıcaklığının ayarlanmasını ve ev güvenliğinin kilometrelerce öteden bile kontrol edilebilmesini sağladığı için oldukça avantajlı projelerdir.
Akıllı evler, kablolu veya kablosuz sistemler aracılığıyla kurulabilmektedir. Akıllı ev teknolojileri ev sahibine hem kolaylık sunar hem de uzun vadede elektik, su ve doğalgaz gibi çok sayıda cihazın kolayca kontrol edilmesini sağladığı için maliyet tasarrufu yaşanmasını sağlar.
Asev mimarlık olarak taleplerinizi profesyonellik süzgecinden geçirerek tasarladığımız akıllı ev ve akıllı yapı sistemi projelerinde, uzman ekibimizle koordineli şekilde çalışıyor ve olabilecek en iyi hizmeti almanız için çabalıyoruz.
Akıllı Ev Sistemleri Nasıl Çalışır?
Akıllı ev sistemleri genellikle Wi-Fi, Bluetooth ve ZigBee gibi çeşitli iletişim platformları aracılığıyla internete bağlı bir cihaz üzerinden çalışır. Elektronik arayüzler yardımıyla cihaz, Alexa veya Google Assistant gibi bir sesli asistan veya uygulama üzerinden uzaktan yönetilebilir.
Bahsi geçen IoT cihazların çoğu hareket, sıcaklık ve ışık değişikliğini izleyen sensörlere sahiptir. Bu da ev sahiplerinin cihaz aracılığıyla evin genel durumu hakkında bilgi almasını sağlamaktadır. Değişiklik yapılması gereken durumlarda ev sahibi, uzaktan bazı komutlar vermekte ve bu komutlar çerçevesinde evin genel durumu kontrol altına alınabilmektedir.
Ev otomasyonun çalıştığı 3 farklı düzey vardır. Bunlar izleme, kontrol ve otomasyon aşamasıdır. İzleme, ev sahiplerinin evi uzaktan takip edebileceği ve dilediği anda izleyebileceği anlamına gelir. Kontrol, ev sahibinin mekân hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak adına tüm otomasyon cihazlarını dilediği anda dilediği şekilde kontrol edebilmesi anlamına gelir. Otomasyon ise yönetilebilirliği arttırmak amacıyla yapılan ve yazılımsal anlamda birbirini tetikleyecek faktörlerdir.